Час складання: від 30 хвилин
Нотаріальна копія: за домовленістю
Записатися
Документи для фізичної особи: Паспорт батька/матері/батьків, ІПН батька/матері/батьків, Свідоцтво про народження дитини/дітей
Зверніть увагу:

Будуть потрібні такі дані: з ким подорожуватиме дитина (ПІБ й дата народження особи), на який строк, мета подорожі, до якої країни подорожуватиме дитина.

Порядок виїзду дитини за кордон

У кожній країні є законодавчі важелі, які дозволяють обмежити поїздки за кордон своїх громадян. Особливо уважно ставиться держава до переміщень дітей. В Україні неповнолітня дитина може виїхати за кордон тільки в супроводі дорослих. Водночас існують певні обмеження. Без додаткових документів діти можуть виїжджати з України тільки в супроводі 2 батьків.

По-іншому складається ситуація, коли з дівчинкою або хлопчиком виїжджає 1 з батьків або особа, що її/його супроводжує. У цьому разі складають заяву, що дозволяє виїзд неповнолітньої особи.


Що таке дозвіл на виїзд дитини?

Для безперешкодної поїздки за межі країни необхідно оформити дозвіл на виїзд дитини за кордон. Цей документ є заявою від одного або двох батьків, залежно від того, з ким відправляються в подорож діти. За законом якщо мама їде з дочкою або сином одна, то батько надає свою згоду на таку поїздку. Цей дозвіл має бути написаний батьком і засвідчений нотаріусом.

Якщо школяр відправляється в дитячий табір, в екскурсійну подорож або на олімпіади чи змагання із учителем, тренером, представником турфірми, то крім закордонного паспорта готують дозвіл на вивіз дитини від обох батьків. У цій заяві мама та батько надають згоду, що син або дочка поїдуть за кордон на певний строк у супроводі іншої людини.

Подібний документ необхідно оформляти й на родичів. Із заявою дитина може подорожувати з бабусею, тіткою, повнолітнім братом або сестрою. Будь-який ступінь споріднення, крім випадку з батьками, не дає права вільного виїзду дитини.

Така практика поширена в багатьох країнах світу та вважається нормальною. Вона запобігає незаконному переміщенню дітей, зокрема проти їхньої волі. Процедура захищає права батьків, а також робить безпечною подорож для дитини.


Як оформити дозвіл на виїзд дітей за кордон з України?

Заяву складають один або двоє батьків залежно від ситуації. Якщо їде мама, то документ оформляє батько й навпаки. Якщо в поїздку школяр відправляється із третьою особою, то 2 батьки складають спільну заяву. Один дозвіл на вивіз дитини за кордон діє впродовж однієї подорожі. Для наступної поїздки потрібно оформити новий. В окремих випадках можуть бути написані заяви, що надають дозвіл на кілька поїздок.

2 батьків пишуть одну загальну заяву. Якщо мама й тато перебувають у різних містах або з якоїсь причини не можуть разом скласти одну заяву, то складають 2 документи від кожного. Документ пред'являють на кордоні. В окремих випадках такий дозвіл запитують для оформлення візи. У цій ситуації рекомендуємо зробити 2 копії заяви. Консульства найчастіше не повертають довідки й інші документи.

Дозвіл на виїзд дитини з України потрібний тільки для дітей, що мають українське громадянство. Якщо неповнолітня дитина — піддана іншої держави, то документ оформляти не потрібно. На малюка поширюється законодавство його країни.


Як одержати нотаріальний дозвіл на виїзд дитини?

Заява має чинність, якщо її оформлено в нотаріуса. На документі ставлять печатку й підпис фахівця. Цим нотаріус підтверджує відповідність підписів батьків з підписами в їхніх документах. Такий дозвіл на виїзд дитини з України починає діяти з дат, зазначених у заяві.

Щоб скласти документ двом або одному з батьків, залежно від того, з ким їде до іншої країни дитина, необхідно прийти до нотаріуса. Законодавство не обмежує вибір нотаріального бюро. Мама й тато можуть скористатися послугами державного, приватного фахівця, звернутися до нотаріуса, офіс якого розташований ближче до роботи або будинку. Вибір не впливає на виконання процедури.


У заяві вказують маршрут поїздки, країни, дати подорожі. Процедура займає мінімум часу. Якщо є всі документи та за умови прозорості оформлення, виконання послуги займе не більше 30 хвилин.

Ви можете поставити запитання щодо документів під час відвідування нотаріуса або телефоном, щоб чітко зрозуміти суть та правила виконання процедури. Зверніть увагу, нотаріус не несе відповідальності за вибір особи, що супроводжує, й зазначених у заяві даних. Він відповідає за відповідність підписів. Відповідальність за дозвіл несуть батьки.


 

Нотаріальний документ набуває чинності для державних органів, надає право дитині виїжджати з родичами або особами, що супроводжують. У разі якщо мама й батько пишуть окремі заяви, то ціна збільшується в 2 рази.


У яких випадках дозвіл на вивіз дитини за кордон не потрібний?

Законодавством передбачені випадки, коли можна обійтися без оформлення документів у нотаріуса. Дозвіл не потрібний, якщо:

  1. з дитиною їде 2 батьків;
  2. неповнолітній — громадянин іншої країни;
  3. є рішення суду: про позбавлення батьківських прав, визнання особи безвісно відсутньою або недієздатною.

Батьки повинні розуміти, що оформлення заяви — це важлива процедура, яка захищає права дитини, матері й батька. До 16-літнього віку діти виїжджають за кордон тільки в супроводі дорослих.

Дія дозволу на виїзд дитини (Україна) визначається індивідуально. У більшості випадків строк визначається кінцем поїздки. Нагадуємо: для виїзду за межі країни неповнолітній особі потрібний власний закордонний паспорт. Заява не надає права для подорожі в інші держави без офіційних документів.

Запитання-відповідь:
  • До яких країни не потрібний дозвіл батька на виїзд дитини?, За законодавством України, якщо обидва батьки та дитина є громадянами України, у разі виїзду дитини з країни з одним з батьків або із особою, що супроводжує, наявність дозволу на виїзд є обов'язковою. Однак є виключення. Нотаріус повідомить вас про них.
  • З якого віку не потрібний дозвіл на виїзд дитини?, Діти, що досягли 16 років, можуть подорожувати без дозволу батьків.
  • Які документи потрібні для дозволу на виїзд дитини?, Батьки надають нотаріусу паспорт, ІПН, а також свідоцтво про народження дитини. Якщо потрібний дозвіл тільки від одного з батьків, то досить тільки його присутності та наявності документів.
  • Скільки робиться дозвіл на виїзд дитини?, Процедура оформлення дозволу на виїзд займає приблизно 20-30 хвилин. Нотаріус засвідчує особу батьків, їхню дієздатність, а також справжність наданих документів. Заповнюється заява із зазначенням країни та строків поїздки. Обов'язкова особиста присутність у нотаріуса в Києві одного або обох батькаів, що надають дозвіл на виїзд дітей.
  • Скільки діє дозвіл на виїзд дитини?, Термін дії дозволу на виїзд дитини узгоджується та визначається індивідуально. Стандартно в заяві вказують країну призначення та дати конкретної поїздки. Саме вони визначають терміни дії нотаріального документа.

КОНТАКТИ НОТАРІАЛЬНОЇ КОНТОРИ

ЧЕКАЕМО НА ВАШ ДЗВІНОК:
+38 (044) 500-74-74
  • +38 (066) 353-74-74
  • +38 (096) 353-74-74
  • +38 (063) 424-74-74

ОНЛАЙН КОНТАКТИ:

[email protected]


НАША АДРЕСА:

Україна, 01001,
Київ вул. Малопідвальна, 1/7

Майдан Незалежності


РЕЖИМ РОБОТИ:

Понеділок – П’ятниця 10:00-16:00 (UTC+02:00)
Субота, Неділя За домовленістю
Відкриті для Вас! Телефонуйте та приходьте!