Простий спосіб оформити розлучення

Як оформити розлучення

Коли у подружжя немає спільних дітей у віці до 18 років, і вони разом згодні на розлучення, то вони подають спільну заяву про розірвання шлюбу в ЗАЦС за місцем проживання будь-кого з подружжя (вибирають самі).

До ЗАЦС подружжя повинні прийти особисто (не можна доручити будь-кому подати заяву за довіреністю) і разом, у кожного мають бути паспорт і квитанція про оплату державного мита.

Коли один з подружжя не може або не хоче з’явитися до ЗАЦС, він пише заяву про розлучення

(обов'язково на бланку затвердженої форми) у нотаріуса та передає її до ЗАЦС (наприклад, через іншого з подружжя) разом з квитанцією про оплату мита.

 

При цьому інший з подружжя повинен прийти до ЗАЦС сам і подати свою заяву. До подання заяви кожен з подружжя повинен вирішити, яке прізвище він носитиме після розлучення.

Через місяць після подання заяви подружжя (або один з них) повинні знову явитися у ЗАЦС для реєстрації розлучення (точна дата реєстрації повідомляється працівником ЗАЦС при прийомі заяви) і отримати свідоцтво про розірвання шлюбу (кожному видається свій екземпляр). Якщо в ЗАЦС не з’явиться жоден з подружжя, то реєстрація розлучення не відбудеться, якщо прийде один з подружжя і отримає свідоцтво про розірвання шлюбу, то другий з подружжя може зробити це пізніше, у будь-який час, але шлюб вважатиметься розірваним з дня видачі свідоцтва першому з подружжя.

Майнові спори при розлученні

Також хочу звернути увагу на те, що наявність майнової суперечки не впливає на можливість звернення до ЗАЦС для розірвання шлюбу. Коли подружжя обопільно згодні на розлучення, але не досягли згоди з питання розділу майна, то це питання може бути вирішене після реєстрації розірвання шлюбу в ЗАЦС шляхом переговорного процесу (наприклад, можна оформити договір, прописавши там порядок розподілу майна) або через суд.

Проте настійно рекомендую дуже ретельно продумувати стратегію шлюборозлучного процесу, особливо в тій частині, яка стосується майнових питань. Їх все ж таки краще врегулювати до оформлення розлучення (наприклад, шляхом підписання договору про розподіл майна подружжя). Оскільки, оформивши розірвання шлюбу, ии можете позбутися можливості мирно врегулювати розділ майна (через емоційні розбіжності, відсутність інформації про місце знаходження колишнього чоловіка (жінки), відсутності можливості особистої зустрічі, тощо).

Перелік відділів ЗАЦС Ви можете подивитися на сайті: http://www.drsu.gov.ua/show/6110

Сподіваюся, ця стаття була для Вас корисною, додаткову інформацію ии можете отримати, звернувшись до мене, особливо з погляду на те, що консультації абсолютно безкоштовні!

ПРИВАТНИЙ НОТАРІУС КИЄВА

Аверіна Євгенія Анатоліївна

Свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю №8829

Усі види нотаріальних послуг!

consult ico

надає консультації

english talk ico

є англомовним нотаріусом
(English-speaking Notary in Kiev)

offise in centre ico

знаходиться у центрі Києва

calendar

працює у суботу за попередньою домовленістю

Моя мета – Професійно допомагати людям.
Звертайтеся в зручний для Вас час.
Завжди рада допомогти та Відкрита для Вас!

З повагою, Євгенія Аверіна

Корисні статті

  • Консультация нотариуса Аверина

    Як легалізувати документ через афідевіт?

    Оформлення документів для іноземних держав – складна й трудомістка процедура, в процесі якої українці мають справу з різноманітними нюансами. Наприклад, значну частину документів неможливо легалізувати за допомогою штампа апостилю. Проте необхідність підтвердити справжність документа та його...
     
  • Консультация нотариуса Аверина

    Як правильно написати своє ім'я та прізвище...

    Як правильно написати своє ім'я та прізвище латиницею? Як дізнатися про правильне написання українського прізвища латинськими буквами? Під час оформлення нотаріального перекладу документів або складання довіреності, афідевіта для закордону необхідно точне написання імені й прізвища особи...
     
  • Консультация нотариуса Аверина

    Особливості оформлення довіреності на право...

    Довіреність на одержання права підпису є офіційним документом, що складається в простому письмовому виді з дотриманням вимог, зазначених у Цивільному кодексі України. Необхідність її складання виникає в багатьох ситуаціях, коли керівник або інший уповноважений співробітник відсутній на робочому...

КОНТАКТИ НОТАРІАЛЬНОЇ КОНТОРИ

ЧЕКАЕМО НА ВАШ ДЗВІНОК:
+38 (044) 500-74-74
  • +38 (066) 353-74-74
  • +38 (096) 353-74-74
  • +38 (063) 424-74-74

ОНЛАЙН КОНТАКТИ:

[email protected]


НАША АДРЕСА:

Україна, 01001,
Київ вул. Малопідвальна, 1/7

Майдан Незалежності


РЕЖИМ РОБОТИ:

Понеділок – П’ятниця 10:00-16:00 (UTC+02:00)
Субота, Неділя За домовленістю
Відкриті для Вас! Телефонуйте та приходьте!